Mestský bytový podnik smeruje do konkurzu

18.04.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 18. apríla (TASR) - Vranovskí poslanci na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v popoludňajších hodinách neschválili postup vysporiadania pohľadávok prevádzkovateľa tepelného hospodárstva na území mesta, spoločnosti Bukóza Energo, voči a. s. Mestský bytový podnik (MsBP).
Poslanecký zbor zobral zároveň na vedomie stanovisko právnika neodporúčajúce reštrukturalizáciu MsBP, ktorý trápi dlhodobo nepriaznivá finančná situácia. Jeho valné zhromaždenie zasadajúce tesne po skončení rokovania poslancov zároveň odobrilo vyhlásenie konkurzu na túto spoločnosť.
Bukóza Energo spravuje od začiatku minulého roka mestské kotolne, tepelné rozvody a technológie na distribúciu tepla, ako i teplej úžitkovej vody, za ktoré má podľa zmluvného vzťahu odvádzať mestu nájomné. Dodávku tepla fakturovala v uplynulom období MsBP, ktorý vyberal od užívateľov bytov za túto službu poplatky.
MsBP sa však s odvádzaním týchto platieb v prospech Bukózy Energo v uplynulom období neponáhľal, čím mu voči prevádzkovateľovi tepelného hospodárstva narastali záväzky. Poslancom mesta došla trpezlivosť a na marcovom zasadnutí MsZ rozhodli o vypovedaní zmluvy voči MsBP. Mesto v tomto období preto podniká kroky, aby v krátkom čase realizovalo správu piatich stoviek mestských bytov, ako aj vyberanie poplatkov za teplo vo vlastnej réžii.
Bukóza Energo so sídlom v neďalekých Hencovciach prišla na dnešné rokovanie MsZ s návrhom, aby na seba miestna samospráva prevzala pohľadávku v sume 57.968,71 eura, ktorú eviduje prevádzkovateľ tepelného hospodárstva voči MsBP. Túto požiadavku však poslanecký zbor neodobril.
\"Spoločnosť si bude musieť túto pohľadávku uplatniť pravdepodobne v konkurze,\" vyhlásil po skončení MsZ primátor mesta Ján Ragan (NEKA). \"V danom okamihu sa k celej situácii nebudeme vyjadrovať, vzniknutú situáciu prehodnotíme,\" uvádza sa v stanovisku Bukózy Energo, ktoré zaslala TASR po skončení MsZ.
\"Na návrh poslanca Štefana Topľanského (Smer-SD) bolo počas rokovania MsZ prijaté uznesenie, že predstavenstvo MsBP by už nemalo robiť žiadne predaje pohľadávok, aby náhodou nedošlo k podozreniam z krátenia veriteľov,\" doplnil v súvislosti s dnešným rozhodnutím mestských poslancov primátor Ragan.
Na pôde Mestského úradu sa dnes podvečer rokovalo aj po skončení zasadnutia MsZ. \"Mimoriadne valné zhromaždenie MsBP odsúhlasilo podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu v tejto spoločnosti,\" informovala TASR po jeho skončení hovorkyňa vranovského magistrátu Eva Mitaľová.
 

Vyberte región